Ovo su nove iOS značajke koje dolaze sljedeće godine

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

SLJEDEĆE godine očekujemo novi iOS, a već se naveliko priča o novitetima koji dolaze. Među njima su zaštita od krađe, noviteti u playlistama, poboljšani CarPay, generativni AI za Siri i mnogo toga drugoga. U nastavku donosimo pregled promjena koje očekujemo u nadolazećoj godini.

Zaštita ukradenog uređaja

Ako osoba koja ukrade vaš iPhone zna vašu šifru, jasno je da može svašta, pa tako i isključiti mogućnost Pronađi moj uređaj i ostvariti potpunu kontrolu nad njim. Šifru može koristiti za pristup lozinkama pohranjenima u iCloud i pristupiti osjetljivim informacijama. Zaštita ukradenog uređaja je Appleovo rješenje.

Kada je značajka uključena, nužna je autentifikacija Face ID-om ili Touch ID-om za poduzimanje ključnih radnji. Face ID ili Touch ID bit će nužni za promjenu lozinki, ažuriranje postavki sigurnosti, oporavak, dodavanje ili uklanjanje Face ID-a ili Touch ID-a, isključivanje opcije Pronađi moj uređaj i drugo.

Ova će značajka biti dostupna za sve iPhone uređaje koji su kompatibilni s iOS-om 17, piše Mac Rumors.

Zajedničke playliste

Ova će mogućnost dozvoliti pretplatnicima na Apple Music da dijele playlistu, odnosno da zajednički dodaju, uređuju i uklanjaju pjesme s popisa. Moći će ostavljati i emoji reakcije pored pjesama u playlisti.

AirPlay na hotelskim TV-uređajima

Ova je opcija trebala biti omogućena s iOS-om 17.2, no odgođena je. Trebala bi konačno stići sljedeće godine, a korisnicima bi omogućavala da skeniraju QR kod na TV-uređajima u hotelskim sobama kako bi koristili AirPlay i gledali sadržaj sa svojeg iPhonea na TV-u. Google trenutno nudi sličnu opciju putem Chromecasta. Neki su hoteli već najavili da će prihvaćati ovu opciju.

Instaliranje vanjskih aplikacija

Ova će opcija biti omogućena u Europskoj uniji kako bi se prilagodila lokalnim direktivama. Korisnici će moći instalirati aplikacije izvan App Storea. Opcija za početak dolazi samo u Europsku uniju, vjerojatno u prvoj polovici sljedeće godine.

Poboljšani CarPlay

Prva vozila koja podržavaju poboljšani CarPlay kreću u prodaju sljedeće godine. Za korisnike tih vozila to znači bolju integraciju iOS-a s klasterom instrumenata i kontrolom klime, bolju podršku za više ekrana na kontrolnoj ploči, posebnu aplikaciju za FM radio, widgete i drugo. Sučelje se može prilagoditi za svaki model vozila i proizvođača automobila.

Među brendovima automobila koji će omogućiti korisnicima korištenje novog CarPlaya su Aston Martin, Audi, Ford, Honda, Jaguar, Land Rover, Nissan, Renault, Volvo i drugi. Popis je podložan promjenama.

Satelitska pomoć na cesti van SAD-a

Svim uređajima iPhone 14 i iPhone 15 bit će ponuđena pomoć putem satelita od tvrtke AAA i kad nisu u SAD-u. Iz Applea su izjavili kako je ova mogućnost za početak dostupna u SAD-u, ali će se tijekom nadolazeće godine proširiti na neke druge zemlje.

RCS podrška

Iz Applea su najavili kako će podržavati poruke među platformama putem standardnog RCS-a u aplikaciji za poruke. Očekuje se da će ovaj novitet stići s iOS-om 18.

Za korisnike to znači bolju komunikaciju između iPhone i Android uređaja, uključujući bolju kvalitetu fotografija i videa, zvukovne poruke, indikatore tipkanja, potvrde o pročitanim porukama, Wi-Fi slanje poruka, poboljšane grupne razgovore i bolju enkripciju u odnosu na standardni SMS.

Poboljšana Siri

Očekuje se poboljšanje načina na koji Siri i aplikacija za poruke obrađuju pitanja i dovršavaju rečenice. Apple istražuje i mogućnosti generativnog AI-ja i za druge aplikacije na svojim platformama, uključujući Apple Music, Pages, Keynote i Xcode.

Apple planira uvesti velike jezične modele u Siri kako bi korisnicima omogućio automatizaciju složenih zadataka. Ova značajka vjerojatno dolazi u iOS-u 18.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *